Gözler Merkez’e döndü: Seçim öncesi zor sınav… Beklenti ne yönde

Türkiye yerel seçime geri sayarken ekonomi, tutulamayan enflasyon ve kur kıskacında sıkıştı. Bu süreçte dikkatler Merkez Bankası’nın yarın vereceği faiz kararına çevrildi. TCMB yılın üçüncü faiz kararını yarın açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak. AA Finans’ın beklenti anketie katılan ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin politika faizi beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında yer aldı, yabancı kurumlar ise 250 baz puan faiz artışı tahmininde bulundu. Bunların yanı sıra bazı kurumlar da politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağı öngörüsünü paylaştı.

Gözler TCMB kararına çevrilirken, alınan kararlarla birlikte piyasanın faiz öngörüsünde belirsizlik öne çıktı. TCMB’nin seçim öncesi vereceği kararın seçim sonrasını belirleyeceğini belirtti.

YÜKSEK FAİZ YATIRIMCININ TERCİHİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle ekonomide normale ve normlara dönüş süreci başlamıştı. Yönetimin öncelikli hedefi dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi olarak karşımıza çıktı. Seçim sonrası enflasyonla mücadeleyi öncelikleyen bu yeni politika setinin yarattığı ekonomik tablo etkileriyle birlikte yan etkilerini bir süredir de hissettirmeye başladı.

%8,5 düzeyinde TCMB politika faizi bu süreçte %45 seviyesine yükselirken ekonomide yeni bir dengelenme süreci yaşanıyor. İç talebi bastırmaya yönelik atılan adımlar bir yandan da yüksek faizin şirketleri ve yatırımcı tercihlerini yönlendirmeye başladığını görüyoruz. TCMB verilerine göre, ortalama ticari kredi faizi yüzde 60’lar ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bireysel kredi faizlerinde de ortalama yüzde 66 seviyesindeki seyir devam ediyor. Ortalama mevduat faizleri de %50’nin üzerinde.

Sabit getirili enstrümanların portföy ağırlığı artıyor Mayıs seçimlerine %8,5 faiz ile giren TCMB faiz arttırım döngüsünü 36,5 puan artışla %45 seviyesinde tamamlarken, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtmişti. TCMB enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade etmişti.

Ocak ve Şubat aylarında beklentinin üzerinde gelen enflasyon, rezervler ve TL üzerindeki son dönemde artan baskı ve 2 haftadan az süre kalan yerel seçimler öncesi bu hafta Perşembe günü Merkez Bankası’nı zor bir karar bekliyor. Son bir kaç haftadır yoğunluğu artan makroihtiyati tedbirler ve zorunlu karşılıklara yapılan düzenlemelerle zaten daha sıkı hale gelen politikaya ilave olarak TCMB’nin Mart ayında tekrar bir faiz artırımı yapıp yapamayacağı büyük merak konusu. Ancak ortada net bir tablo var ki gelinen bu faiz seviyeleri ve önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca ekonomide kaçınılmaz görünen yavaşlama süreci yatırımcı tercihlerinde ister istemez bir dönüşüme neden olmuş durumda.

AA’NIN BEKLENTİ ANKETİNE GÖRE FAİZ SABİT KALACAK

AA Finans’ın beklenti anketie katılan ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 45’te sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında yer aldı.

GEÇEN AY SABİT TUTULDU

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 45’te sabit tutulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir